Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Razglednica - Szeles időben a Murter szigeten.

2011.11.21

2008 nyarán, a 8 –as főút menti  - Zadar és Biográd közötti  - Sveti Petar na Moru nevű kis falucska szélén lévő  apartmanban töltöttük - visszatérő vendégként,  rendes évi szabadságunkat.  Az első héten igazi nyári kánikula volt, strandoltunk reggeltől estig.  A második hétre eltűnt a nagy meleg, ami leginkább abban nyilvánult meg, hogy hatalmas szél volt, és az egyébként nagyon jó áramlattal rendelkező Pasman - csatorna is pár fokkal visszahűlt.  Fürödtünk így is jókat, de az időjárás időnként kimondottan kiránduló idővé alakult. Egy ilyen nagyon szeles napon elindultunk a Krka –hoz, Skradinba.  Útközben Pirovac után egy hirtelen ötlettől vezérelve lekanyarodtam a Murter felé, hogy körülnézzünk egy kicsit. 

 

dscf8320.jpg

  Tisno

A sibeniki szigetvilágához tartozó Murter egyike, Észak - Dalmácia  legsűrűbb - az összes horvát sziget majdnem 40 százalékát kitevő - adriai szigetcsoportjából. A murteri lakosság több évszázados kemény munkájának köszönhetően, Murter  lett a központja ennek a szigetvilágnak a 189 sziget, szigetecske, sziklaszirt  közül. A sziget egyetlen helyen Tisno településnél egy kis felnyitható vashíddal csatlakozik a szárazföldhöz, amitől egy 10 - 30 m széles tengerszoros választja el.  Murter legmagasabb pontja a 125 méter magas Raduc.  A sziget leginkább természeti adottságairól ismert. Nagy része évszázados olaj- és fügefákkal fedett, ami igencsak széppé varázsolja az egyébként köves és sziklás, gromacokkal és bozóttal borított mezőgazdasági szempontból nehezen művelhető területet. A számos elhagyatott, ám strandolásra alkalmas festői szépségű öble csalogatja az ide látogatót.

A szigetnek kb. 5000 lakosa van és rajta négy település található, Murter és Jezera régebbiek, Tisno és Betina újabbak. A helybéliek az idegenforgalmon kívül főként olaj és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak.

A 18 km2 területű festői szépségű szigeten végigkanyargó, igen jó minőségű út nagy kanyarokkal dombokon, öblök felett vezet az észak – nyugati részén fekvő „fővárosig” Murterig,  illetve a vele  majdnem teljesen egybeépült Betináig.   

 

dscf8344.jpg

 Betina 

A két kis település nagyon forgalmas volt és igencsak zsúfoltnak tűnt számomra. Nem is igazán nyerte meg a tetszésemet, szálláshelyet kereső szemmel nézve. Útközben hatalmas kempingek mellett haladtunk el, a sziget valójában a kempingezők igazi paradicsoma lehet és  itt mindenhol nagyon szép öblöket és strandokat láttam.

A szigetet a Kornáti kapujának is nevezik, mivel rendkívül közel fekszik a Kornati Nemzeti Parkhoz – nagyon jól látszanak innen a szigetcsoport tagjai.  Murter sziget különlegessége, hogy a Murter városban élők tulajdona az egész Kornati Nemzeti Park.

 

dscf8353.jpg

Kosirina öböl

Összességében elmondva a Murter nekem, mint terület, mint természeti kincs nagyon tetszett. Nagyszerű látvány nyújt a dombtetőkről rengeteg öble, a sziklás kanyargó part, a települések piros tetőrengetege és a Kosirina öböl feletti, út menti kilátóhelyről nézve a Kornáti szigetcsoport. Egy hetet szívesen eltöltenék itt, ha szeretnék kempingezni akár kettőt is…

 

Kapcsolódó képgaléria: