Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szigligeten

2008.05.13


"A tapolcai medence már az őskorban lakott hely volt, ahol a rómaiak is megtelepedtek. A honfoglaláskor a tapolcai és a káli medence közötti területet a Kál törzs szállta meg, később Bulcsúnak és nemzetségének lett szálláshelye. A törzsek által megszállt területek közötti gazdátlan föld a X. század végén, a XI .század elején a fejedelem, majd pedig a király kezébe került. Szigliget is ezek közé tartozott, mert a XII. század elejéig a zalai vár birtokai között említik..."
http://mars.elte.hu/varak/szigliget/szigligettortenet.htm


Szigliget...mindig is szeretni fogom, rengeteg emlék, gyerekkori nyarak kötnek hozzá...nagybátyám évekig itt volt körorvos a 70-es években...sokat időztem náluk. Akkor, gyerekkoromban csak a vár romjai álltak ezen a 230m magas vulkanikus hegyen. Romjai? Pár fal, a DK-i toronyból egy sarok és talán a felsővár bejáratának egy csonkja állt...Hányszor felmásztunk ide ... gyönyörködni a környékben, vagy csak úgy a mászás, a várfoglalás miatt.
Aztán évekig nem jártam itt, majd pár éve múltat idézni eljöttünk a családdal, és örömmel láttuk, hog
y kézbe vették a várat, valamit építenek, valami várat... és azóta eltelt újra pár év, néha eljöttünk megnézni - hogy haladnak, és az az építés még mindig folyt, sokat dolgoztak rajta és elmondhatom, nagyszerű dolog az, hogy ezeket a régi romokat újjávarázsolják, várépítés - igaz csak helyreállítás, de akkor is.... és még mindig folyamatban van, de nem zavaróan. Ajánlom mindenkinek, ha erre jár, sétáljon fel a várba, csodálatos körpanoráma tárul a szeme elé a Balaton nyugati medencéje - a Tapolcai - medence, a Badacsony, a Szent-György hegy, a Gulács, a Csobánc és a vár alatt a falu - Szigliget. A belépő a várba felnőtt 300Ft / diák-nyugdíjas 200Ft - gondolom ennyivel illik támogatni a várépítést.....

Kép

 

A 71-es út jegenyesora - hátul a Csobánc...

... és még pár kép a várról és a várból május 11-én:

Kép

 

Az alsó várban, ezen a füves részen nyáron kis lovagi játékok vannak.
-----------------

 

Kép

 

A vulkáni sziklákra épült falak a felsővárban és egy igazi sziklakert.
-------------------

 

Kép

 

Rálátás a Badacsonyra...

 

Kép

 

...Szigligetre és a Keszthelyi - öbölre.
----------------

 

Kép

 

...mert nem csak a csupasz falak vannak...
/fotók: Kissasi és s@só/
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.