Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Borértékelő...

2011.01.05

Karácsonyi borértékelő egy laikustól...

Íme hát megkóstolódott amit nemrégiben ajánlottam, a Royal Badacsony Olaszrizling, a badacsonyörsi Varga pincészet egyik prémiumbora. Mint említettem ott és akkor, ez egy 2008 -as késői szüretelésű édes rizling.

Ha csak egy összetett szóval jellemezhetem, akkor azt mondom -  szívemnek kedves ital....

Szerencsére írhatok többet is, és csakis az én érzeteimet mondom el róla most, nektek.

A gyönyörű tiszta színében láttam a Badacsonyt a nyárvég éles napsütésében, ahogy az augusztus csempészte bele a sok szőlőcukrot a tőkéken csüngő rizlingfürtökbe. Egy kellemes ám eléggé markáns mézillat kísérte végig ezt a látó - badacsonyi harmóniámat.

Első kóstolásra egy roppant értékes ám kissé túlfűtötten erős dinamikával indító nagy karakterű mézes zamatot dobott azonnal a nyelvem minden oldalára.

Közben, csak lassan kortyolgatva a nedűt - felsétáltam vele a Badacsonyra, szőlőtőkék között vezető kacskaringós dűlőutakon, fehér-falu présházak között...

És azt kell mondjam azóta is ott vagyok, ott maradtam általa Badacsonyban. Ott maradtam egy pinceház előtt. Ott maradtam egy hatalmas koronájú diófa árnyékában egy öreg padon és csak úgy ücsörgőm keresztbe rakott lábakkal, és nézelődöm a világot onnan. Nézem a Balaton felett a kissé párába vesző Fonyódi hegyet, és nézem a Szigliget kicsi kúpja mögötti csillogást.  És azt mondom, azt érzem - semmi sürgős dolgom a világban....