Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy mesebeli tájon - Üveghuta...

2009.04.27

...2003 augusztusában jártam először itt, ebben a völgyben - itt a valamikori Üveghután.
"Mesebeli táj ez. Titokzatos. A sűrű erdő közepén kézilabda-pályányi tisztás, közepén egy tizenkét méter magas templomtoronnyal. Templom sehol. A torony lábánál néha őzek legelnek, vaddisznók túrják a földet, éjszakánként rókák szeme villan. Eső után annyi itt a szúnyog, hogy zizegő felhőjük eltakarja a tisztáson árválkodó tornyot. Hajnalban és alkonyatkor a madarak teleéneklik a környező fákat. Mesebeli táj ez. Ember utáni. Egykor emberlakta volt."

A toronyhoz most szombaton esteledve csak felugrottam, ide a falu déli vége fölé, hogy lefotózzam - és megnézzem megvan - e még. Bátaapátiban dolgozom jó pár éve. És első "olvasatban" ebből a völgyből lett volna kezdve az a meló... aztán másképp alakult. Nos ez a torony akkor is maradt volna.
Láttam én ezt a tornyot 2003 nyarán is párszor - fúrásokat ellenőriztünk errefelé. Akkor még nem volt meg ez felújítás, és még nem is fotóztam :))
Ha megnézed a fenti fotót, a toronytól balra - ott ahol a kocsiút megy - volt a templom hajója, én még láttam a földben - fűben lent köveket, láttam az alaprajzot akkor, amit a kocsiút pontosan keresztülvágott és most csak komolyabb keresgéléssel - feltárással találnál meg.
Képzeld csak keresztül megy a templomon egy út - az biztos a mennyek országába visz :)

6 év telt el azóta... és máris történelem :)Akkor 2003-ban, egy falubéli lokálpatrióta emberrel jártam ott, és ő elmondta nekem Üveghuta történetét, azt is tudom, hogy ott ahol ezek a hatalmas fenyők állnak - voltak a házak és pici udvarok.... megmutatta. Beszélt a kitelepítésről. Majd az utána következő időkről is....

2006-ban a helyi önkormányzat felújította a tornyot, hajdanvolt faluja emlékére.

Üveghuta történetének keresgélése közben találtam ezt a Népszabadság cikket. Olvassátok el.


/fotók: s@só 2009.04.25. 18:00 - Üveghuta/


Ajánló: http://www.photoblog.com/saso63/2009/04/26/uacutetkoumlzben-egy-mesebeli-taacutejon-uumlveghutaacuten.html#comments.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.