Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A széplaki bús rom...

2009.04.25

Bizony jó az néhanap, ha van egy kerülőút, amin baleset, nyakigérő hó, meg ilyesmik esetén surranhatsz. Főleg a munkából hazafelé tartva. Egy ilyen surranópálya a Bonyhád - Bátaszék útvonalon, a bonyhádbörzsönyi tetőt elkerülő út - Cikó felé. És valahogy szóba hozta ezt most egy jóember. Továbbá azt is, hogy van ott a falutól kicsit messzebb, az út mentén - beljebb a szántóföldek között valami pirostéglás romszerűség, és nem tudom-e véletlenül mi az? Hát nem tudtam. Aztán arrafelé kerülve (ami nem is kerülő tulajdonképpen) mentem késő délután hazafelé. No most már tudom mi van - volt ott, ebben a szép vidékben - itt.


...ez a máriaszéplaki rom.

"De te nevezve maradsz kedvemben, búmban egyenlőn
Legkésőbb napomig, s mely tájadon őrzi regéit,
Állni fog emlekeim közepett a széplaki bús rom.
Elfárad, mig az erdőket megjárja morogva
A rontó zivatar, s halmán, mint fülmilefészek,
Csendesen áll Széplak, vésztől nem bántva, közöttük."

 

 
 
Máriaszéplak városát hiába keresnéd a térképen. A középkori Széplak város, amely Cikó község és Bonyhád között feküdt, majdnem nyomtalanul tűnt el a török hódítók módszeres pusztítása nyomán, ma csak egy középkori templom romja emlékeztet rá.


A román stílusú, Árpád-kori rom, a középkori Széplak város kéttornyú templomának szentélyrésze évszázadok óta a környék németségének búcsújáróhelye.


Ez a XIII. századi templom, a Vörösmarty Mihály által megénekelt "széplaki bús rom", Náray Antal 1824-es regénye egyik helyszínévé tett - széplaki szentegyház.

Búcsújáróhelyként szolgáló Árpád-kori rom, Illyés Gyula Kora tavasz című regényében is szerepel. A sántaságból és tüdőbajból meggyógyultak eldobott mankóikat, fogadalmi tábláikat, a világháborúk alatt a fronton lévők asszonyai, menyasszonyai fogadalmi tárgyaikat hozták ide.


Nagyboldogasszony napján (augusztus 15-én) és Kisboldogasszony napján (szeptember 8-án) tartanak itt búcsút, de jóval kevesebb a zarándok, mint régen.


/fotók: s@só 2009.04.24. 18:15/
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mátyásnak

(sasóadmin, 2010.05.08 00:00)

Örömmel láttalak az oldalamon. Én itt dolgozom Tolna megyében, naponta járok a környéken Bonyhád és Bátaapáti között :)))

m_schindlerde@yahoo.de

(mátyás, 2010.05.07 17:22)

Gyönyörű a rom így májusban is. Ma kerékpárral jártam ott, átgázolva hozzá a sarjadó vetésen is. Hírvivő régi korokból, régi emberekről, őseinkről, akik szépet álmodtak a domb tetéjére. A templom rom csonkaságában is nemes, éppen oda illik a gyönyörű tájba. Kerékpárral a cikói úton aztán továbbmentem Bonyhád felé...Majd a szálkai tavak következtek. Szép ékkövek sora ez Tolnában...

saso63@gmail.com

(sasóadmin, 2009.04.26 10:29)

apró kis gyöngyszeme Tona megyének:)

Jó , hogy rátaláltál !

(anci, 2009.04.25 17:42)

Ismét egy gyöngyszemet találtál ! Úgy fogja körül a rom a szentélyt , mint a dióhéj a diót. Mintha vigyázna rá ...nagyon tetszik...