Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Zsolnay mauzóleum....

2011.03.24

2010.11.06.

"A mauzóleum Pécs  - Ledina városrészén található, a Zsolnay család temetkezési helye volt. A centrális, neoromán stílusú építményt Sikorsky Tádé építészmérnök, a gyár akkori művészeti vezetője és Zsolnay veje - tervezte 1901-ben, Zsolnay Vilmos halálát követő évben.

A Zsolnay Vilmosnak és utódainak szánt temetkező helyet Zsolnay Miklós építtette. A mauzóleum szobrászati díszeit és a falfestést a gyár szobrászművésze, Apáti Abt Sándor készítette. A kivitelezés minden részletét a Zsolnay-gyár dolgozói végezték el. Az épület 1906 végén elkészült, de Zsolnay Vilmos koporsóját csak 1913-ban helyezték át a Budai külváros temetőjének kriptájából végleges nyughelyére.   (1913. október 13-án este fél 10-kor hozták ki a temetőből vállukon az ezüstözött ónkoporsót a fiú Miklós és a három fiú unoka: Zsolt, László és Tibor, és vitték a mauzóleumhoz fölvezető följárón, ahol a Zsolnay porcelángyár dolgozói sorfalat álltak és acetén lámpával világítottak. Felvitték a kápolnába, ahol megtartották az istentiszteletet, majd 1913. október 13-án 23 órakor - teliholdnál levitték a kriptába és elhelyezték a szarkofágban, mely most is nyugvóhelye. /forrás wikipédia/)

A mauzóleum a hozzá vezető úttal és a környező kerttel kehely alakot formáz. A dombra felvezető út mindkét oldalán, összesen 42 mázas pirogránitból készített pihenő oroszlánt helyeztek el, közülük kettőt még őriznek a Zsolnay Múzeum belső udvarában, a többit széthordták, elpusztították a gyár államosítása után."

____________________________________

A 2010 -es esztendőre a mauzóleum teljes felújítása elkészült. Az 580 millió forintos beruházás eredeti szépségében állította helyre a Zsolnay-nemzetség temetkezési helyét.  A sétány mellvédjén újra 42 pirogránit oroszlán fekszik, a déli bejáratot eozinberakás díszíti és a mauzóleum kertjében is Zsolnay kerámiákat helyeztek ki.  A felújítások korabeli fotók és tervrajzok alapján készültek.

Ma még zárva van, de a napokban is folyik a Zsolnay-negyed szomszédságában álló mauzóleum műszaki átadás-átvétele.

Remélem hamarosan megláthatjuk újra ezt is: "A belső tér alsó, kripta részében van Zsolnay Vilmos eozincsempével burkolt szarkofágja, amelyre a galériáról lehet rátekinteni. A galéria szintje felszentelt kápolna eozinmázas oltárral. A kápolna hat szűkülő, kör alakú ablakon át kap fényt. A nap minden szakában más-más ablakból esik a fény az oltárra, ami így mindig más színű. A maga teljességében azonban egy évben csak egyszer ragyog fel: december 21-én, amikor a Nap zeniten áll. A mauzóleum alsó szintjén elhelyezett szarkofágot pedig a kupoláról és a kápolna falát borító csempéről - mint homorú tükörről - visszaverődő fény világítja meg.

Mindkét szintet szobrok, domborművek díszítik. Az egész mauzóleum minden részletében szimbólumokban gazdag, egyedi művészi alkotás."

fotók: s@só_2010.11.06._Pécs / Ledina

Kiegészítés 2011. február. Néhány új kép, esti megvilágításban:

_______________________________

További fényképes kiegészítés 2011. március 23 -án, (talán napokon belül megnyílik a nagyközönség előtt)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ihlet

(zeusz inasa, 2011.08.04 19:33)

Hálás köszönet a felújítóknak, nagyon igéző a 42 oroszlán, a szivárványos eozin..

és amúgy hőkitörést láttunk a Vörös Októberből